Tunsin heti ensimmäisen lukion psykologian kurssin jälkeen, että psykologia on minun alani. Tässä vaiheessa en kuitenkaan tiennyt, että sitä voisi opiskella Åbo Akademissakin – saati että sinne voi hakea, vaikkei äidinkieli olisikaan ruotsi! Kun ovet suomenkielisiin yliopistoihin eivät heti lukion jälkeen auenneet, aloin pohtia toisia vaihtoehtoja. Kuullessani ÅA:n psykologian linjasta epäröin heti kielitaitoni riittävyyttä – olihan lyhyen ruotsin yo-kirjoituksistakin kulunut jo kaksi vuotta, ja suullinen osaamiseni oli aivan onnetonta. Päätin kuitenkin tarttua itseäni niskasta kiinni, ilmoittauduin avoimen yliopiston ruotsin kurssille ja preppasin kieltä puolisen vuotta yhdessä psykologian pääsykoemateriaalin kanssa. Panostus kannatti ja kesäkuussa sainkin sähköpostiini tiedon opiskelupaikasta.
Olen ollut äärimmäisen tyytyväinen yliopistovalintaani. ÅA:n parhaita puolia ovat mm. laadukas opetus, pienet ryhmäkoot sekä henkilökunnan ja opiskelijoiden välinen läheinen yhteistyö. Lisäksi opiskeluvuosien varrella karttunut ruotsin kielentaito tulee olemaan suuri valttikortti työelämässä.
Moni kuvittelee, että ÅA:ssa opiskelu vaatisi täydellisen kielitaidon. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: kieli tarttuu kyllä nopeammin kuin uskoisikaan, oli lähtötaso mikä tahansa. Ruotsi ei yläaste- ja lukioaikoina kuulunut minunkaan lempiaineisiini, mutta olen erittäin kiitollinen itselleni, että jaksoin opiskella sitä, vaikkei aina olisikaan huvittanut. Lopulta ruotsin kieli tuli nimittäin merkitsemään minulle mahdollisuutta opiskella unelmieni alaa!
Eerika Heininen, psykologia
”Näin selviät suomenkielisenä ankkalammikossa”:
• Uskalla avata suusi, vaikket oli- sikaan varma kieliopista tai sanamuodoista. Puhumaan oppii vain puhumalla 🙂
• Käytä ruotsia myös vapaa-ajalla. Lue ruotsinkielisiä sanomalehtiä, katso ruotsinkielisiä ohjelmia, kuuntele Yle X3M:iä tai käy kahvilla opiskelukavereittesi kanssa – näin kieli tarttuu entistä nopeammin!
• Nauti! Tulet kiittämään yliopistovalintaasi!